Zvyšte přístupnost webu a získejte více klientů!

Zásadní význam přístupnosti webových stránek

Ilustrační obrázek internetové zeměkoule


Internet změnil způsob, jakým získáváme informace, provozujeme podnikání a navazujeme kontakty s ostatními. Pro osoby se zdravotním postižením však může být navigace na webu často frustrujícím a vylučujícím zážitkem. Přístupnost webových stránek zajišťuje, aby každý, bez ohledu na své schopnosti, mohl webové stránky vnímat, chápat, procházet je a interagovat s nimi.

Tento blogový příspěvek pojednává o zásadním významu přístupnosti webových stránek, jejích výhodách a aspektech, které je třeba zvážit při tvorbě inkluzivních webových stránek.

Proč je přístupnost webových stránek důležitá

Přístupnost webových stránek není jen morálním závazkem, je to také chytré obchodní rozhodnutí. Pokud se ptáte proč, zde je výčet hned několika důvodů:

  • Rozšíření vašeho dosahu: Víte, že přibližně 15 % světové populace má nějaký druh postižení? Zpřístupněním svých přístupných webových stránek oslovíte obrovský a různorodý segment publika, což potenciálně zvýší vaši klientskou základnu a loajalitu ke značce.

  • Výhoda SEO: Vyhledávací nástroje jako Google upřednostňují přístupné webové stránky. Implementace osvědčených postupů v oblasti přístupnosti může zlepšit vaše pozice ve vyhledávačích a zvýšit organickou návštěvnost.

  • Dodržování právních předpisů: V některých regionech existují specifické zákony, které pro určité organizace ukládají povinnost mít přístupné webové stránky. Seznamte se s příslušnými předpisy, abyste zajistili jejich dodržování.

Právní úprava přístupnosti webu v ČR

Právní úpravou v ČR se zabývá zákon č. 99/2019 Sbpřístupnosti internetových stránek a mobilních aplikací. Tímto zákonem jsou vymezeny povinné subjekty, jež se musí přístupností svých webových stránek zabývat. Mezi tyto patří:
  • stát,
  • územní samosprávný celek,
  • právnická osoba zřízená nebo založená státem, územní samosprávným celkem,
  • právnická osoba založena za zvláštním účely obecného zájmu nebo převážně financovaná státem,
  • dobrovolný svazek obcí,
  • vysoká kola, kola a školské zařízení a
  • kvalifikovaný spruce system elektronické identifikace.
Zákon pak v takových případech hovoří jasně: Povinný subjekt zajistí, aby jím spravované internetové stránky a mobilní aplikace byly přístupné, a to tím, že je pro jejich uživatele, zejména pro osoby se zdravotním postižením, učiní vnímatelnýmiovladatelnýmisrozumitelnými a stabilními.

Nad rámec dodržování předpisů: Výhody přístupnosti

Přístupnost není jen o plnění požadavků, ale o vytváření pozitivního uživatelského prostředí pro všechny. Zde jsou některé další výhody:

  • Zlepšená uživatelská zkušenost: Přístupné webové stránky jsou snadnější na orientaci pro všechny, nejen pro osoby se zdravotním postižením. To se promítá do uživatelsky přívětivějšího prostředí webu.

  • Zlepšení image značky: Prokazováním závazku k inkluzi posilujete pozitivní image značky a prezentujete se jako společensky odpovědná společnost.

  • Nižší náklady na vývoj: Zahrnout přístupnost webových stránek od samého začátku je často nákladově efektivnější než dodatečné úpravy nepřístupných stránek.

    Ilustrační obrázek starší ženy se zhoršeným zrakem

Jak zajistit přístupnost vašich webových stránek?

Zde je malý náhled na to, jak můžete své webové stránky zpřístupnit:

  • Zrakové postižení: Poskytněte jasné textové popisy obrázků, používejte vhodný barevný kontrast a zajistěte, aby vaše webové stránky byly přístupné pomocí čtečky obrazovky.

  • Porucha pohybového aparátu: Optimalizujte své webové stránky pro navigaci pomocí klávesnice a vyhněte se výhradnímu spoléhání na kliknutí myší.

  • Kognitivní postižení: Používejte jasný a stručný jazyk, strukturujte svůj obsah logicky a nabízejte alternativní způsoby přístupu k informacím, například zvukové popisy.

Podnikněte kroky k inkluzivnímu webu

Investice do přístupnosti webových stránek je investicí do inkluzivnějšího a uživatelsky přívětivějšího prostředí webu pro všechny. K dispozici je celá řada zdrojů, které vám pomohou začít, včetně pokynů pro tvorbu přístupného webového obsahu (WCAG) od W3C.

Prioritizací přístupnosti můžete odemknout potenciál svých webových stránek a zajistit, aby všichni měli rovný přístup k informacím a příležitostem, které nabízejí. Pokud máte zájem o přístupné webové stránky, ale nejste si jisti dalšími kroky, kontaktujte některou agenturu pro tvorbu webových stránek. Jistě Vám rádi pomohou. Získejte nabídku zdarma!


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Získávejte důvěru uživatelů s cookies!

Zastaralý web? Rizika a jak se jim vyhnout!